Mijn favoriete toetje is Crème brûlée. Zo’n
zacht romig puddinkje van melk en room met een laagje suiker er op. Onder de
grill is dat suikerlaagje tot een krokant geheel gebrand. Stel je voor dat je daar
een hapje van neemt. Een hapje met precies genoeg vla en precies genoeg van het
knapperige suikerlaagje. Mijn mondhoeken gaan dan omhoog van blijdschap. En dan
heb ik er nog niets van gegeten.
Een paar jaar geleden maakte ik dit overheerlijke
toetje zelf. In de supermarkt kon je toen van een Deens merk eierdooiers en
eiwitten los kopen. Erg handig, maar van de ene op de andere dag werd dat niet
meer verkocht. Ik had de hoop dat het rond de kerst weer terug zou komen in de
schappen, maar nee. Het zal wel aan de angst voor salmonella gelegen hebben.
Aan het zelf scheiden van eidooiers en eiwitten heb ik me na één keer niet opnieuw
gewaagd.
Als kind had ik eens een poging gedaan, want met
eiwitten kun je heerlijke schuimkransjes bakken. Het ziet er simpel uit. Je
breekt een ei en giet de eidooier van de ene helft van de schaal in de andere
helft. In een bakje er onder vang je het eiwit op. Uiteindelijk hou je alleen
de dooier over. Maar vaak breekt de dooier open of glijdt mee met het eiwit het
opvangbakje in. In mijn herinnering was het resultaat dan ook een grote
kliederboel. Mijn moeder maakte korte metten met het experiment, ze vond het
zonde van de eieren en haar keuken.
Van de week kwam het gesprek op onmisbare
keukenspullen. In je levensgeschiedenis maak je onderscheid tussen de tijd voor
de komst van het voorwerp en de tijd erna. Het leven daarna is verlicht en zeker
een stuk gelukkiger. In mijn geval gaat het om een keukenmes van Ikea. Die ene
handige kurkentrekker en dat fijne invetborsteltje kwamen ook ter sprake. Maar één van mijn collega’s spande de
kroon. Ze was de trotse bezitter van een apparaatje dat eieren kon scheiden.
Hij was in haar leven gekomen op een tupperwareparty. En ik wist niet eens dat
zoiets bestond.
Ik moest en ik zou. Tussen de middag ben ik de
eerste, de beste winkel in huishoudelijke artikelen binnen gelopen en vond een
eischeider van iets meer dan drie euro. Het tijdperk van culinair genot kan
beginnen. Voor de weekendboodschappen zette ik een grote doos eieren en slagroom
op het lijstje. En nu staan in onze koelkast twee glazen schaaltjes klaar voor
in de oven. Ze zijn van Bon Maman en waren deze week in de bonus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten